Hoofdcontent

Boom van Troost en Hoop

Boom van Troost en Hoop - Jongeren en hun stem 


In het kloppend hart van Uden, verrijst binnenkort een monument dat niet alleen groots en monumentaal is in zijn fysieke verschijning, maar ook in de betekenis die het draagt voor de gemeenschap. De “Boom van Troost en Hoop,” een project geleid door leerlingen van het VMBO van het Udens College, staat op het punt om de horizon te veranderen. 

Voorgeschiedenis en Betekenis
De oorsprong van dit monument vindt zijn wortels in de rijke geschiedenis van Uden, waar eeuwenlang troost werd gezocht bij de oude lindeboom van Onze Lieve Vrouw ter Linde. Als antwoord op de behoefte aan een eigentijds symbool van hoop en troost voor jongeren, werd het idee voor de “Boom van Troost en Hoop” geboren. 

Jongeren en Hun Stem
In nauwe samenwerking met Stichting Kunst & Co en andere partners, zijn de jongeren van het VMBO van het Udens College actief betrokken bij het vormgeven van dit monument. Hun perspectieven, dromen en angsten worden vertaald naar individuele ‘troostplekken’ binnen het kunstwerk, dat symbool staat voor hun hoop en verlangens voor de toekomst. 

Samenwerking en Realisatie
Het monument, ontworpen door kunstenares Juul Rameau, wordt vervaardigd bij Metaalplan Uden. De leerlingen zullen hun eigen onderdelen creëren die samen één indrukwekkend geheel vormen. De onthulling van de “Boom van Troost en Hoop” staat gepland op woensdag 15 mei tijdens de opening van de Xpress expositie van Museum Krona. Nog voor de zomervakantie zal de boom een vaste plek krijgen in het bevrijdingspark in Uden. Samen staan we sterk. 

Samen bouwen we een toekomst vol hoop en troost.

Boom van troost in de media:
-Uden Weekblad/Kliknieuws


Een leerling tijdens de aftrap van het project in museum Krona
(foto: Henk Lunenburg)