Hoofdcontent

Oog Voor Elkaar

Eenzaamheid bestaat onder alle lagen van de bevolking, jong en oud en in alle sociale klassen en levensstijlen. Eenzaamheid neemt een steeds groter aandeel in onze maatschappij en kent vele oorzaken. Het is tevens een lastig onderwerp om bespreekbaar te maken. Terwijl het begin van een oplossing vaak in de meest eenvoudige vorm van communicatie te vinden is: gewoon een praatje maken met elkaar, bij elkaar op de koffie, een helpende hand bieden, een luisterend oor. 


Oog Voor Elkaar is de coalitie tegen eenzaamheid binnen de gemeente Maashorst. Oog Voor Elkaar heeft als doel eenzaamheid uit de schaduw te halen en verbindingen te maken tussen organsiaties en initiatieven om zo samen eenzaamheid terug te kunnen dringen.

Kunst & Co wil vanuit haar maatschappelijke rol van betekenis zijn binnen het sociaal domein en maakt deel uit van de klankbordgroep Oog Voor Elkaar. Samen proberen we partijen of individuen te bereiken die te maken hebben met eenzaamheid en waar mogelijk of gewenst passende projecten en/of activiteiten op te starten. Kunst en cultuur zijn van enorme waarde en krachtige hulpmiddelen in de strijd tegen eenzaamheid. Ze creëren verbondenheid door gedeelde ervaringen, bieden een uitlaatklep voor zelfexpressie, bevorderen diversiteit en inclusie, en stimuleren sociale interactie. Door te investeren in kunst en cultuur, kunnen we een meer verbonden en zorgzame samenleving bevorderen, hopelijk ook met minder eenzaamheid als resultaat. 

Lees hier meer over de effecten van kunst en cultuur in de strijd tegen eenzaamheid: 

Kennisdossier 'Cultuur en eenzaamheid' - LKCA

Kunst kan eenzaamheid doorbreken | Movisie